Şemail el-Habib el-Mustafa Sema’ Meclisi – İstanbul Program:

Şeyh Muhammed Ebu’l Huda el-Yakubi hafizahullah te’lifi kendilerine ait olan Şemail el-Habib el-Mustafa ﷺkitabının sema’sını Rebiu’l Evvel 1441 | 5 Kasım 2019’da, İstanbul’da, Başakşehir, Abdulhamid Han Camii’nde tamamladılar. 

İkindi namazından sonra başlayan sema’ yatsı namazından sonra gece yarısına kadar devam ederek, aynı gün içerisinde, 9 saat müddetinde tamamlandı. Hanım ve erkek, Türk ve Arap 600 kadar katılımcının olduğu derse Cübbeli Ahmet Hocaefendi ve Fatih Çıtlak Beyefendi de iştirak ettiler. 

Sema’nın hemen arkasından yapılan hatim programı ve mevlidde Cübbeli Ahmet Hocaefendi ve Fatih Çıtlak Beyefendilerin ders hakkındaki konuşma ve duaları yer alırken, münşidler Arapça ve Türkçe kaside ve salavatlarla ruhları tazelediler. 

Nihayetinde Şeyh Muhammed Ebu’l Huda el-Yakubi -kaddesallahu sirrahu- dua ederek mecliste bulunanlara icazet verdiler. 

 

Tesir: 

Sema’ meclisi YouTube’da canlı yayınlanla paylaşıldı ve farklı medya organları tarafından kaydedildi. Program’dan sonra Şeyh Muhammed el-Yakubi bir haber kanalına şu sözlerle konuştu:

“Bugün, ümmet Rasulullah ﷺ ‘in ahlakına geri dönmeye en ziyade bir ihtiyaç içerisindedir. Gönüllerde rahmet kayboldu. Emanet kayboldu. O’nun ahlakı, çocuklarla, eşlerle, komşularla, işte, çarşılarda hüsnü muamele idi… Nitekim biz insanların Rasulullah ﷺ ‘ın ahlakına ve şemailine geri dönmelerini istiyoruz.”

Bu sema’ meclisi ile, Şeyh Muhammed Ebu’l Huda el-Yakubi derse iştirak eden öğrencileri hadis sema’sı geleneğine bağlamın yanında, onlara hadis dinlemenin edebini de öğretti: Allah teala’ya, Rasulüne ﷺ , camiye, kitaplara ve hocaya kamil bir edeb ile yaklaşmanın önemini, bu meclisin Rasulullah ﷺ ‘in meclisi olduğunu, ve hocanın da O’nun mübarek nefesini ulemanın isnadı ile bizlere taşıyan kişi olması sebebiyle talebenin bu bilinçle dersi sükûnet içinde dinlemesi ve hocanın karşısında edeb ile oturarak kendisine hürmet ile muamele etmesi gerektiğini hatırlattı. 

Üslubu, öğrencilere yaklaşımı ve Peygamber Efendimiz’e olan ﷺ edebi ile O’nun ﷺ aşkını kalpten kalbe aktardı. Nitekim kendisi de bir şiirinde şöyle demişti:

فَأَقُولُ : حَدَّثَنَا ، وَأَخْبَرَنَا ، وَمَا

قَصْدِي بِمَا أَرْوي سِوَىٰ أَنْ أَذْكُرَكْ

أَرْجُو بِذَا مِنْكَ الشَّفَاعَةَ فِي غَدٍ

لِأنَالَ فِي دَارِ المُقَامَةِ صُحْبَتَكْ

“Haddesena (bize söylediler), ahbarana (bize haber verdiler) derken, 

Rivayet ettiklerimden kastım Seni ﷺ zikretmekten başkası değildir. 

Bununla Senin ﷺ şefaatini diliyorum, ki vakit geldiğinde

Daru’l beka’da sohbetine nail olayım.”

Eser Hakkında:

Şemail el-Habib el-Mustafa ﷺ, günümüz insanı için yazılmış, her bir durum için “Hazreti Peygamber ﷺ ne yapardı?” sorusunun cevabını açıkça tarif eden, Arapça bir Hadis derlemesidir. Riyazu’s Salihin ile benzer bir yapı çizen eser, sadece ilim talebelerine değil, halka yönelik yazılmış olup her bir bölümü söz konusu bab’a dair ayetlerle başlar. Ayrıca, Şemail-i Tirmizi ile yaklaşık aynı sayıda hadis içermesine rağmen, aynı hadisin farklı rivayetlerine yer vermek yerine, her bir hadis için bir rivayet vererek, daha çeşitli konulara dair hadisleri bir araya getirmiştir. Eser, her biri Peygamber Efendimiz’in ﷺ cemali ve ahlakının farklı yönlerini temsil eden, 170’ten fazla bölüm, ve 500’ün üzerinde sahih rivayete yer verir.  

Geçmişte:

Şeyh Muhammed Ebu’l Huda el-Yakubi Şemail el-Habib el-Mustafa’yı ﷺ ilk kez 2017’de, İngiltere’nin Birmingham şehrinde okudu ve şerh etti. 

İmam Tirmizi’nin eş-Şemail el-Muhammediyye’sini ise 2004 Ramazan ayında Manhattan New York Merkez Camii’nde, bayramdan sonra da yine Amerika’da Pittsburg’de okudu. Ertesi yaz, 2005’de Medine-i Münevvere’de, Rıhle programında okudu. Daha sonra, 2007’den itibaren Şam-ı Şerif’te, Şeyh Muhyiddin İbn-i Arabi Camii’nde bu eseri şerhetmeye ve öğretmeye başladı. Yine Şemail-i Tirmizi’yi 2007’de İngiltere’de okudu.